Det lokale arbeidet bygger på kunnskap og erfaring, samtidig ivaretas krav som stilles i folkehelseloven, plan- og bygningsloven og den retningen som pekes ut i FNs bærekraftsmål.
Norsk metode for norsk virkelighet
Regjeringen anbefaler Trygge lokalsamfunn som et veiledningskonsept og et verktøy for å effektivisere, systematisere og forenkle kommunenes arbeid med ulykkesforebygging. Metoden er omtalt i folkehelsemeldinger, trafikksikkerhetsmeldinger og andre styringsdokumenter.
Metoden bygger på det internasjonale konseptet Safe Communities tatt i bruk i mer enn 30 land, men er tilpasset norsk lovverk og norsk virkelighet.
Åpen for alle, mulighet for sertifisering
Modellen kan brukes som en overgripende struktur for hele det lokale arbeidet for folkehelse og sikkerhet, eller for spesielle temaområder f.eks. eldresikkerhet eller brannforebyggende arbeid. Skadeforebyggende forum (Skafor) tilbyr råd og veiledning, men arbeidet må gjøres i kommunen og i de ulike virksomhetene. Flere fylkeskommuner har også etablert ordninger for veiledning og økonomisk støtte til kommuner som vil ta i bruk TL-metoden.
Kommuner som tar metoden i bruk kan søke om sertifisering som Trygt lokalsamfunn.
Trygge lokalsamfunn gir gevinster
Metoden er handlingsrettet og gir gevinster i helse og økonomi. Den bygger på kunnskap om lokale utfordringer og inviterer til samarbeid på tvers av avdelinger og profesjoner. Mange kommuner opplever at TL-arbeidet blir en driver også for andre deler av folkehelsearbeidet. Metoden er rettet mot ulykker og skader, men systematikken er generell og har stor overføringsverdi til andre oppgaver som er pålagt kommunen. Dette blir også understreket i en studie Transportøkonomisk institutt har gjort av Trygge lokalsamfunnarbeidet i Vestfold.
Utnytte planprosessen
Norske kommuner er pålagt å lage et oversiktsdokument over folkehelsen hvert fjerde år. Dokumentet skal inngå i grunnlaget for kommunens planstrategi. Kartlegging av skader og ulykker er en naturlig del av oversiktsdokumentet og dermed også i arbeidet med planstrategien og kommuneplanens samfunnsdel.