Publisert:

Harstad Tidende: Suksess med myke sportsgulv

Det falldempende gulvbelegget på Bergsodden sykehjem kan ha berget liv.

Artikkelen ble publisert i papirutgaven til Harstad Tidende 01.12.2021. Skrevet av Turid Ingebrigtsen.

Det mener forsker og sykepleier Johanna Gustavsson ved Karlstads Universitet i Sverige. I fire år har hun forsket på fallskader ved sykehjemmene i Harstad. Tirsdag delte hun sine erfaringer med helsepersonell og ledere i Harstad kommune og med politikere, eldrerådet og pensjonistforeningen.

Færre skader

Seminaret ble arrangert av Skadeforebyggende forum, Harstad kommune og Karlstads Universitet.

Det var eldrerådet med Ivar Østberg i spissen som i sin tid kjempet iherdig for å få et støtdempende sportsbelegg på gulvene i det nye Bergsodden sykehjem. Dette for å forhindre at de gamle falt og slo og kanskje brakk lårhalsen.

- Det ser ut som om det støtdempende gulvbelegget har redusert antall skader med mellom 20 til 50 prosent, sier Johanna Gustavsson til Harstad Tidende.

Hun anbefaler på det sterkeste kommuner som skal bygge nye sykehjem om å bruke sportsbelegg på pasientrommene og på tv-rommene.

Gustavsson har fått tilsendt dokumentasjon på i alt 797 fallhendelser fra alle sykehjemmene i Harstad. Litt under 30 prosent av fallene påførte pasientene mer eller mindre skader.
- Forskningen viser at 30 prosent av dem som falt på hardt gulv (ikke sportsbelegg) ble påført skader. På de myke gulvene på Bergsodden var det bare 23 prosent av de som falt som pådro seg skader, sier Gustavsson.

Koster flere millioner

Forskeren viser til at fallskader er et stort samfunnsmedisinsk problem. Bare i Harstad kommune skjer det i gjennomsnitt 47 hoftebrudd hvert år. Dette koster samfunnet rundt 27 millioner kroner og av beløpet må kommunen betale 13,4 millioner.

- Det lønner seg å forebygge. Dette fordi veldig mange mennesker årlig trenger behandling for skader. Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at skader i hjemmene og i fritidssektoren koster samfunnet rundt 210 milliarder årlig, påpeker arrangørene.

Forsker Johanna Gustavsson opplyste at hver tredje av alle over 60 år, og annenhver over 80 år, faller minst én gang i året. - Fallskader berører mange mennesker, sa Gustavsson.

Sykehjemmene i Harstad i samarbeid med avdelingsleder Folkehelse Elin Storsletten i Harstad og kvalitetsrådgiver Birgitte Hangeland i kommunen har forsynt forskeren med data over alle fall i sykehjem de siste fire årene.

- Vi faller alle sammen, både barn og voksne. Barn skader seg sjelden alvorlig, mens eldre er mer utsatt, sa forskeren.

Gustavsson sier ansatte i sykehjem foretrekker sportsgulv fremfor spesialgulv. Sistnevnte blir for mykt og hindrer dem i arbeidet.

- Hva ønsker de eldre som bor hjemme av hjelp og tiltak?
- De vil i alle fall ikke ha råd fra sine døtre. De ønsker råd fra myndigheter og medier, og samles gjerne på steder de kan dele nyttige tips. De liker ikke å bli møtt med en pekefinger og «nå må du gjøre slik og sånn».

De vil ha mattene sine på gulvet, og de vet hvor det er krøll på matten og klarer å manøvrere seg gjennom dette, sa Gustavsson og la til: - Det er en fordel at mattene er stødige slik at de demper fallet om den eldre ramler, sa hun.

I sin forskning fant Gustavsson at av 100 fallhendelser endte 2,2 prosent av disse med brudd.

Hun har også registrert hvor de eldre faller. 52 prosent av fallene skjer på soverommet, 20 prosent i mat- og TV-sal, 18 prosent på badet. - Fem av ti fall som skjedde på badet resulterte i alvorlige skader. Det skyldes at de eldre falt mot harde gjenstander som toalettskål, håndvask og lignende, sa hun.

Forskeren mener det er viktig å ha noe å holde seg til når man skal reise seg fra toalettskålen. - Et trygt bad for de gamle kan være et lite rom der man har noe å støtte seg til. Men det gir ikke gode arbeidsvilkår for personalet. Så her er det nok en liten konflikt, sier forsker Johanna Gustavsson.

Artikkelen ble publisert i papirutgaven til Harstad Tidende 01.12.2021. Skrevet av Turid Ingebrigtsen.

Se artikkelen som faksimile (PDF) her.