Publisert:

Oppfordrer til å bruke ulykkesdagen til å rydde vekk risiko

Faksimile fra Budstikka

Fredag 13. forbindes av mange med svarte katter, knuste speil og knall, fall og ulykker. Skadeforebyggende forum ønsker at dagen blir brukt som en risikoryddingsdag.

Av: Ludvig Ferdinand Bakke Gundersen

Les artikkelen i sin helhet her (PDF).

Hver dag får nær 1.600 personer medisinsk behandling for skader, og rundt 150 legges inn på sykehus. Det ønsker Skadeforebyggende forum å gjøre noe med. 

- Vi vet at det er mye hver og en av oss kan gjøre, små tiltak som skaper stor forskjell, forteller bæringen og daglig leder for Skadeforebyggende forum, Eva J. Vaagland.

Bra dag å forebygge

Den ideelle organisasjonen har mer enn 35 årserfaring med ulykkesforebyggende arbeid. De ønsker at folket skal bruke fredag 13. som en egen risikoryddingsdag - og de har utarbeidet en egen sjekkliste med hva man bør gjøre for å sikre seg bedre.

- Det er en veldig bra dag å snakke om ulykker, sier Vaagland, og forklarer at assosiasjonene til uhell og ulykker som denne fredagen bringer, kan være en god påminner.

- Da tror jeg man er ekstra forsiktig om man blant annet klatrer opp på en stige. Fallulykker er nemlig den vanligste årsaken til skader i alle aldersgrupper, sier hun.

Skader seg hjemme

Ifølge Folkehelseinstituttet ble om lag 600.000 personer behandlet av lege for skader i 2017, det tilsvarer hver 12. sykehusinnleggelse.

Selv om det bare er en myte at ting oftere går galt på fredag 13. bærer likevel noen uttrykk en grim sannhet - rundt 30 prosent av alle ulykker skjer faktisk i hjemmet. 

- De fleste puster nok ut og tror at de er trygge hjemme, men vi har nok av fall, brann og branntilløp og skålding av barn i hjemmet. Mange tenker nok at det er trafikk og brann, og det har vi også mye av, men av alle skader skjer flest hjemme, og her kan alle gjøre en innsats, sier Vaagland.

Skadeforebyggende forum kan ikke garantere at man er helt trygg selv om man følger rådene, men man er i alle fall tryggere.

Være føre var

- Det handler om å være litt føre var, se seg rundt og tenke seg om. Risikorydding handler om å fikse småting som det trappetrinnet man alltid snubler i, eller å bytte lyspære i den trappen man alltid glemmer, alle har slike småsaker de lett kan ordne opp i hjemmet, sier hun.

Både Skadeforebyggende forum og Folkehelseinstituttet påpeker at skader er en stor utfordring for folkehelsen.

- At folk skader seg er en ulempe for enkeltpersonen og helsevesenet som bruker innsats på noe som kunne vært unngått. Mer enn 200 milliarder kroner brukes hvert år på hjemmeulykker og fritidsulykker, avslutter Vaagland.

Skafors 10 tips til en trygg vår:

  1. Mange vil nok snart ta i bruk sykkelen, sparkesykkelen eller lignende transportmidler. Sjekk at den fungerer som den skal, og særlig bremsene. Og sørg for at du har en hjelm som passer.
  2. Komfyren er hjemmets største brannkilde. Installer en FG-godkjent komfyrvakt om du ikke har det. Dersom du har komfyrvakt, sett deg inn i hvordan den fungerer.
  3. Sjekk at røykvarslerne dine fungerer, hvis ikke bytt batterier. Husk at det er lovpålagt med en i hver etasje, og at de skal kunne høres i alle soverom. Og det er like viktig på hytta!
  4. Vask filteret i kjøkkenvifta. Mye fett er både brannfarlig og kan redusere effekten av vifta.
  5. Sjekk at brannslukningsapparatet ditt er i orden. Snu det opp ned for å høre at pulveret sildrer, se til at sikkerhetssplinten sitter på plass og at pilen på trykkindikatoren står på grønt.
  6. Se til at medisiner, vaskemidler og annet giftig oppbevares slik at barn ikke får tak i det.
  7. De fleste fall skjer hjemme. Har du sklisikring under tepper og matter? Har du andre åpenbare snublefeller rundt i hjemmet? Løse ledninger, høye terskler, dårlig belysning i trappa?
  8. Gå gjennom rømningsveier, og sjekk at de er fri for hindringer. Avhold gjerne brannøvelser, og avtal en møteplass utenfor boligen. 
  9. Mange barneleker inneholder batterier, av ulik kvalitet. Gå gjennom lekene og sjekk hvilke som inneholder batterier. Ser de unormale ut er det på tide å skifte dem.
  10. Vet du hva du skal gjøre hvis du ser noen som faller om? Eller kan du bruke en hjertestarter? Bruk anledningen til å melde deg på et førstehjelpskurs, alene eller sammen med noen. 

Les artikkelen i sin helhet her (PDF).