Publisert:

Ny app kan bidra i svømmeopplæring og forebygge drukning

En mobil har en app åpen som heter Water Competence. Bakgrunnen er vann i ett svømmebasseng. Foto.

Appen Water Competence skal være et hjelpemiddel til bl.a. instruktører, lærere og foreldre for å bli bedre på svømmeopplæring.

Appen er gratis og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Den inneholder over 400 videoer innen temaene basisferdigheter, crawlsvømming, ryggsvømming, brystsvømming, dykking, stuping, livredning, ferdighetsprøve, svømming utendørs, iskompetanse og kajakk- og kanobruk.

Det skal finnes noe i den for både nybegynnere og proffer, enten du vil lære selv eller lære bort vannkompetanse til andre.

Flest drukningsulykker utendørs

Materialet i appen bygger på kjente øvelser fra Norges Svømmeforbund, Norges Padleforbund, Norges Livredningsselskap samt evidensbasert forskning om vannkompetanse.

-Dessverre vet vi av drukningstallene at mangel på water competence kan være fatalt, forteller grunnleggerne Borgar Ness og Egil Gjølme. -Som lærere mener vi at de fleste drukninger kan forebygges gjennom utdanning og opplysning.

Mange lærer å svømme innendørs, men de fleste ulykker skjer ute. Med denne appen får man verktøyet til å lære seg vanntilvenning, svømming, selvberging og livredning inne og ute. Enten det er i bassenget, i elven, på isen, i kanoene, i kajakken eller ved sjøen.

Slik fungerer appen

Water Competence er bygget opp med muligheter for å skape egne læreplaner og steg-for-steg guide til progresjon i undervisningen. Innholdet er delt opp i kategorier slik at man enkelt kan finne frem til videoer som er aktuelt for seg, i tillegg til at de innenfor sin kategori er inndelt etter vanskelighetsgrad.

Hvis du ikke har nett i svømmehallen eller der du er, kan du laste ned innhold til offline bruk. Det er i tillegg mulig å sende videolenker til andre, også de som ikke har appen.

Samarbeid med Norges Svømmeforbund

Norges Svømmeforbund, som er medlem i Skafors drukningsforebyggende råd, har inngått et samarbeid med Water Competence. De forteller at motivasjonen bak samarbeidet er følgende:

  • Å gi deres instruktører og trenere tilgang til et godt verktøy innen svømme- og livredningsopplæring
  • Å gi alle som er opptatt av svømme- og livredningsopplæring gratis tilgang til et godt verktøy
  • Å bidra til bedre svømme- og livredningsopplæring
  • Å bidra til utvikling av appen

 

 

Hvem har laget Water Competence?

Initiativtagerne til Water Competence er Borgar Ness og Egil Galaaen Gjølme. Appen er utviklet med hjelp og støtte fra Innovasjon Norge, T:lab, NTNU Discovery og Norges Svømmeforbund.

Borgar Ness er adjunkt og jobber som svømmelærer i grunnskolen. Han har utdanning som trener II i NSF sitt utdanningsløp og har lang erfaring både som trener og tidligere aktiv svømmer. Borgar har deltatt i nasjonale kompetansehevingstiltak for svømmeopplæring i skolen og bidrar i forskningsgruppa Water Competence ved NTNU. Han er også veileder innenfor livredning i Norges Padleforbund.  

Egil Galaaen Gjølme er førstelektor i kroppsøving og idrett ved NTNU. Han er hovedinstruktør i Norges Livredningsselskap og expert member i International Life Saving Association Europe. Egil er veileder innenfor elv, hav, kano og livredning i Norges Padleforbund og leder forskergruppa Water Competence ved NTNU. Han har i lengre tid bidratt i læreplanutvikling og nasjonale kompetansehevingstiltak innen svømme- og livredningsopplæring.

Lenke til appen her.