Publisert:

Skadebildet 2021: Farlig TikTok-trend og trafikkulykker uten bil

Flere faksimiler fra ulike sviser er satt sammen til en collage. Faksimilene handler om ulykker som skjedde i 2021. Fra ulike mediehus.

Hvert år skader cirka 660 000 mennesker seg så alvorlig at de må få legehjelp. Gjennom media kan vi få inntrykk av at trafikkulykker og brann er det som dominerer skadebildet, men de fleste ulykkene skjer faktisk i og rundt hjemmet. En god del skader har vi statistikk om, men mange vet vi lite om. Vi har prøvd å se på skadebildet i 2021 gjennom medieklipp.

Mange faller, eldre som unge. Det står lite om de som faller hjemme, men turgåere og andre i aktivitet nevnes oftere.

I august ble en 33 år gammel mann fraktet til SUS etter en fallulykke på Kopervik, og i juni ble en mann sendt til sykehus etter en fallulykke i Rondane.

Fjellturer kan også være utfordrende. En 60 år gammel kvinne døde i mai etter at hun falt på vei ned fra Higravtinden på grensen mellom Vågan og Hadsel kommuner. Og i april omkom en 18 år gammel gutt etter å ha falt ned en 20 meter bratt skrent ved Engevika i Halden.

En mann i 50-årene skadet seg da han falt ned fra et hustak på Simostranda i desember.

Noen hjemmeulykker får mer oppmerksomhet enn andre, særlig om du er en kjent person. I juli mistet komiker Sigrid Bonde Tusvik en bit av fingeren i fryseren sin. Geir (53) er ikke kjendis, men Avisa Nordlys skrev om han da han brakk nakken og ble alvorlig skadd ved å rydde boden. 

Barneulykker

Mange barn må besøke legevakten pga. skader i forbindelse med trampoline, sykkel, sparkesykkel og annen idrett. Dette skrives det lite om. Det er kanskje greit. Barn må få utfolde seg, og da følger det med en risiko for skader. Det som særlig bør unngås er hodeskader og tannskader.

Skåldingsskader er en skade som ingen barn «trenger» å oppleve for å utvikle seg. Likevel skjer det altfor ofte. I oktober var Maya (11) og Linus (11) alene hjemme da Maya fikk kokende vann nedover kroppen, meldte lokalavisen Nordre. Heldigvis visste de at skadeområdet måtte kjøles ned og at de skulle ringe etter hjelp.

Ellers kunne vi lese at en syklende jente (8) i nærheten av Vennesla ble påkjørt av en bil og sendt til sykehus, og denne type ulykke er dessverre ikke unik. I juli døde en åtte år gammel jente etter å ha blitt påkjørt ved Gjerdrum barneskole. På Hamar i oktober ble en ung gutt sendt til sykehus etter påkjørsel av bil.

En liten gutt på tre år kom i klem under forhjulet på en traktor i Trøndelag i august, og i september måtte tre barn fraktes til sykehus etter at en eldre mann kjørte ned barnehageporten og traff de små som satt og lekte innenfor.

Farlig TikTok-trend

En TikTok-trend ble også populær i Norge utover våren. Den handlet om å sabotere sykler, for så å filme folk som så setter seg på den. I juli rapporterte flere medier om at sykkelverksteder fikk inn sykler som var tuklet med slik at forhjulet plutselig løsnet. En mindreårig gutt i Skien fikk en brukket arm og en brukket tann.

En 12 år gammel gutt fra Sandefjord ble alvorlig skadet da sykkelen hans var tuklet med og han mistet balansen.

Drukning

I slutten av juli kunne vi lese i NRK at 24 mennesker mistet livet i drukning i løpet av sommermånedene. Det er betydelig flere enn i trafikken.

I juni stod det om en jente i ungdomsskolealder som ble funnet livløs i Herreelva i Bamble, og senere døde av skadene. Redningsselskapet sin statistikk viser at 75 personer mistet livet i drukningsulykker i 2021.

Kjøretøy som leketøy

Kjøretøy som føles som leketøy medfører også en betydelig risiko for skader. Det har vært mange ulykker med ATVer i 2021. Vi har funnet 14 ulykker som har endt med at en eller flere har blitt sendt til sykehus, og det har resultert i to dødsfall. Det var også en kvinne som døde etter en ulykke med en snøscooter i Måsøy.

Elsparkesykler var en het potet før, under og etter sommeren. Oslo Skadelegevakt rev seg i håret av alle ulykkene de fikk inn relatert til sparkesykler. Bare i juni ble det meldt om 421 ulykker i hovedstaden.

Kanskje var det finværet som gjorde at ekstra mange benyttet seg av elsparkesykler? Den varme sommeren gjorde i hvert fall at Sør-Norge fikk skadeboom, og legevaktene opplevde en enorm pågang i juli. Særlig bruddskader, forstuinger, kuttskader og insektbitt var noe de så mye av.

Ut på glattisen

På omtrent denne tiden i fjor fikk Stavanger Universitetssykehus ekstra mye å gjøre da bakken frøs til. Tre påfølgende dager måtte de behandle hhv 42, 36 og 54 pasienter for bruddskader etter fall på glattisen.

Vinteraktiviteter er generelt trygge, men også i fjor opplevde vi dødsfall på ski. En mann i 40-årene omkom etter å ha kjørt på et tre i et skianlegg i Oppdal i Trøndelag, og en åtte år gammel gutt ble alvorlig skadet i skiheisen på Rauland skisenter.

Da vannet på Østlandet frøs til tok mange mennesker seg en tur på isen i fjor. Per 27. januar var det allerede 30 mennesker som hadde gått gjennom isen. I sesongen 2020-21 døde 9 mennesker i isulykker melder NVE via varsom.no.

Hva kan vi lære

Vi har klart å finne frem til mange ulykker som ikke handler om brann eller trafikkulykker med motoriserte kjøretøy, men det er helt klart en stor overvekt av disse sakene i media. Vi vet at ca. 2000 mennesker dør som følge av skader hvert år. I fjor var det 75 som mistet livet ved drukning, 87 i trafikken og 40 i brann. De fleste ulykker - også de alvorlige -  skjer på andre arenaer. Her trenger vi mer kunnskap om omstendigheter og årsaksforhold for å kunne forebygge på en god måte.  

Ulykker skjer, og kommer til å skje. Det er bra at det skrives om, for selv om vi bor i verdens tryggeste land, kan vi alle skade oss. Forebygging av skader og ulykker kan ofte være svært enkelt, vi trenger bare en liten påminnelse.

Så det vi ønsker oss for medias skadedekning i 2022 er at de skriver mer om de helt vanlige ulykkene, som det tross alt er flest av, og som vi har et stort potensial for å forebygge.

 

 

 

Kilde: Vi har brukt Retriever for å søke etter medieklipp.

Fakta om personskader

To personer hos lege - informasjon blir registrert

Personskader som følge av ulykker er et alvorlig samfunnsproblem som krever mye av helsesektoren. Personskader bidrar til helsekøer, de medfører store offentlige utgifter og de forårsaker mye personlig lidelse. Samtidig so...

Trygge barn og unge

To barn i skogen. En jente som strekker ut en arm for å hjelpe en gutt opp på to bein.

Barns høye aktivitetsnivå, nysgjerrighet på verden og manglende risikovurdering gjør dem mer utsatte for skader og ulykker. Forebygging av skader blant barn og unge er ett av de prioriterte innsatsområdene til Skadeforebyg...