Publisert:

-Jeg ønsker å gjøre alle byer så vakre at folk ikke vil kjøre

Kvinne i blå klær og med blondt hår står inntil i en mur. I bakgrunnen skimtes vann og skog. Foto.

Astrid har mange jern i ilden og er engasjert i forebyggende arbeid. Hun er kommuneoverlege i Rakkestad, veilederkoordinator i Legeforeningen og styreleder i Skadeforebyggende forum.

Hva er din bakgrunn?
-Jeg er utdannet lege fra Canada, hvor jeg ble ferdig i mai 1979. Etter det har jeg jobbet 10 år som allmennlege, 10 år som bedriftslege og som samfunnsmedisiner siden 2004.

Hvorfor er forebyggende arbeid viktig for deg?
-Siden jeg har en bred bakgrunn, både som behandler og som forebygger, ser jeg hvor viktig dette er for både individet og samfunnet.

Hvordan jobber du for å redusere skader og ulykker?
- Som kommuneoverlege kan jeg spille inn skadeforebyggende tiltak til mange ledd i kommunen - både innbyggere, ansatte og politikere. 

660 000 mennesker trenger legebehandling som følge av en skade eller ulykke hvert år, det koster samfunnet over 200 milliarder kroner. Hva ville du prioritert hvis du fikk en stor sum penger til å forebygge skader og ulykker?
-Jeg ønsker å gjøre alle byer og tettsteder så vakre at folk ikke har lyst til å kjøre. Tilrettelagte sentrumsnære stier og mange parker. Dette vil føre til bedre helse, fysisk styrke og bedre balanse, som alle forebygger ulykker.

Hva er ditt beste skadeforebyggingstips i hverdagen?
-Jeg bruker alltid gelender når jeg går ned trapper, og står alltid på ett ben når jeg er ved skriveren på jobben! Også vil jeg nevne at allsidig mosjon alltid er viktig.

Nyhetsbrev

Skadeforebyggende forum sender jevnlig ut nyhetsbrev.

Her kan du melde deg på listen vår.

-Aktive barn vil skade seg, men noen ulykker bør forebygges!

Dame holder en babydukke foran seg. Illustrerer at hun jobber med førstehjelpskurs for babyforeldre. Foto.

Ida er gründer av Liten & Trygg som har kurset over 2000 personer i førstehjelp hos baby og barn. Hun bidrar til risikorydding i barnefamilier over hele landet, og hun deler bl.a. sine fem beste skadeforebyggingstips med...