Publisert:

-Uakseptabelt at 30 personer mister livet ved bruk av fritidsbåt hvert år

Sjøfartsdirektøren står på en brygge med vann i bakgrunnen. Har på seg redningsvest og lener seg på en livbøye. Foto.

Som sjøfartsdirektør har Knut Arild Hareide ansvar for sikkerheten til de som ferdes på sjøen. Han synes det er nedslående at det å være fisker fortsatt er Norges farligste yrke og at så mange dør ved bruk av fritidsbåt hvert år. Selv er han bevisst på å bruke riktig utstyr, og å ta seg litt bedre tid, for å unngå ulykker.

Hvordan jobber du for å redusere skader og ulykker?
– Å redusere skader og ulykker er en av de viktigste oppgavene i Sjøfartsdirektoratets samfunnsoppdrag, og er noe våre ansatte arbeider for hver dag. Det er et oppdrag som spenner vidt, alt fra å jobbe for at sjøfolk skal ha det trygt på jobb, at fartøy skal være sikre, til at den nye fritidsbåteieren skal ha en hyggelig sommer på sjøen, uten å rammes av ulykker. Jeg føler meg heldig som får lede et direktorat som arbeider mot dette. Det føles meningsfullt.

Hvorfor er forebyggende arbeid viktig for deg?
– Å forebygge skader og ulykker kan spare mennesker for sorg og lidelse, spare miljøet for belastning og hindre at materielle verdier går tapt. Vi har alt å vinne på å forebygge ulykker og skader.

Har du selv vært i en ulykke, som kunne vært forebygget?
Jeg har vært så heldig at jeg ikke har opplevd alvorlige ulykker. Men som de fleste andre har jeg hatt mindre uhell som har medført skader. Min opplevelse er at ofte er underskudd av søvn og næring – gjør ulykkesrisikoen betydelig større.

660 000 mennesker trenger legebehandling som følge av en skade eller ulykker hvert år, det koster samfunnet over 200 milliarder kroner. Hva ville du prioritert hvis du fikk en stor sum penger til å forebygge skader og ulykker?
– Nå er jeg nok farget av arbeidsplassen min, men jeg tror jeg ville ha satset enda mer på å forebygge skader og ulykker til sjøs. Å være fisker er fremdeles Norges farligste yrke. Næringen har 15 ganger flere dødsulykker per arbeidstaker enn gjennomsnittet for sammenlignbare landindustrier. De siste 10 årene har i snitt 30 personer mistet livet ved bruk av fritidsbåt, hvert år. Dette kan jeg ikke akseptere.

Hva er det du alltid gjør for å forebygge skader selv?
Jeg har nok ikke en «regel» - men bevisst bruk av riktig utstyr (som redningsvest) og impulskontroll er noe jeg er god på. 

Hva er ditt beste skadeforebyggingstips i hverdagen?
Husk vest om du skal ut i båt, og løft blikket – både til sjøs og på land. Om du følger med rundt deg kan du både oppdage andre som trenger hjelp og du kan også unngå kollisjon, både med andre båter, land eller lyktestolper. Det er også lurt å skaffe seg kunnskap, som for eksempel å ta båtførerprøven om du skal ut i båt i sommer.

Ditt beste råd for en trygg sommer?
Som travel småbarnsfar vil jeg gi samme råd til andre som til meg selv: Ta deg litt bedre tid, stress ned og tenk at det er greit å ikke få tid til absolutt alt.

 

Knut Arild Hareide

Stilling: Sjøfartsdirektør i Sjøfartsdirektoratet

Bakgrunn: Utdannet siviløkonom fra NHH og har jobbet i 7-8 år i næringslivet (Schibsted). Størstedelen av sitt yrkesaktive liv har han brukt på politikk i Storting og regjering for KrF.

 

 

-Vi må satse på barna

Bilde av Brannbamsen Bjørnis i helfigur. Med navnet hans skrevet over. Foto.

Denne måneden har vi snakket med en helt spesiell risikorydder, nemlig Brannbamsen Bjørnis. Han har blitt en populær figur over hele landet som bidrar til å lære barn om brannsikkerhet og forebygging.