Publisert:

Gjør ulykkesdagen til en forebyggingsdag

Illustrasjonsbilde til en tekst om ulykkesdagen fredag trettende. Tre sorte katter gjør ulike ting. Foto.

Ulykkesdagen fredag den trettende er her igjen. Denne gangen faller den like før nasjonaldagen. Da er det lurt å holde seg skadefri ved å bruke litt tid på forebygging.

-Statistisk sett skjer det flere ulykker i forkant av høytidsdager som julaften og 17. mai. For eksempel er det flere som skader seg i trafikken i mai enn i april, forteller Eva J. Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum.

Mai er også måned for fallskader. Vasking, rydding og fiksing av bolig og uteplass fører til at mange står på ustøe stiger og stoler for å komme opp i høyden.

660 000 mennesker trenger behandling for skader hvert år. Tall fra Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at skader i hjem- og fritidssektoren koster samfunnet over 210 milliarder kroner per år.

De fleste skader skjer i hjemmet og nærmiljøet. Derfor er det lurt å bruke denne «ulykkesdagen» til å tenke på mulige farer i ditt hjem, og å gjøre det du kan for å forebygge.

Vi oppfordrer folk der hjemme til å ta noen enkle forholdsregler, så holder du deg skadefri på 17. mai og resten av våren:

  • Mange skal nå finne frem vaser, bunad, norske flagg, bordpynt og annet som er stuet på loftet eller i det øverste skapet. Husk å stå på noe stødig når du skal lete det frem, og hold alltid én hånd på rekkverket når du skal gå den bratte trappen til loftet eller kjelleren.
  • Mai er måneden for vårrengjøring. Vær forsiktig med skadelige kjemikalier og vaskemidler, i verste fall kan du forgifte deg selv eller andre. Se etter svanemerkede produkter neste gang du skal kjøpe vaskemidler, eller bruk effektive og miljøvennlige ingredienser fra matskapet som eddik, bakepulver og sitron.
  • Hagen og uteplassen skal gjøres klar til solfylte dager og lange kvelder. Det innebærer ofte arbeid som utføres høyt oppe, som å rense takrenner, klippe grener på trær, male huset eller vaske vinduene. Pass på at du sikrer deg selv godt når du skal utføre arbeid i høyden.
  • Den norske dugnadsånden setter inn i mai måned, og kan innebære arbeid med risiko for skader. Bruk derfor verneutstyr og hansker når det trengs, og vær oppmerksom på skarpe gjenstander når du plukker søppel.
  • Selv om du ikke skader deg på «ulykkesdagen» kan det være greit å ha førstehjelpsskrinet klart til 17. mai (og sommeren). Ta en sjekk av det du allerede har: har noe gått ut på dato, er det noe som er tomt, har behovene endret seg siden forrige gang? Har du ikke et førstehjelpsskrin? Da er dette en ypperlig dag å gå til innkjøp av det på!

 

En katt har ni liv, det har ikke du!

På høyre side kan du laste ned grafikk til fri bruk i egne kanaler. 

 

Ønsker du mer informasjon om skader og ulykker, forebygging, Skadeforebyggende forum eller noe annet, ta kontakt med daglig leder Eva Vaagland, eva.vaagland@skafor.org

Bruk vår grafikk gratis

Skafor har fått laget små bilder i anledning "ulykkesdagen" fredag. 13. Den sorte katten går igjen på alle, der han utsetter seg for farlige situasjoner.

Du står fritt til å laste ned og benytte deg av disse bildene, på en nettside, sosiale medier eller der du tenker at de kan passe.