Publisert:

-Vi må satse på barna

Bilde av Brannbamsen Bjørnis i helfigur. Med navnet hans skrevet over. Foto.

Denne måneden har vi snakket med en helt spesiell risikorydder, nemlig Brannbamsen Bjørnis. Han har blitt en populær figur over hele landet som bidrar til å lære barn om brannsikkerhet og forebygging.

Bjørnis er brannbamse på brannstasjoner over hele landet. -Helt siden jeg var en liten, lodden bamseunge, og så en brannbil for første gang, drømte jeg om å bli brannkonstabel, forteller han.

-Og det har jeg blitt, hele Norges brannbamse, som lever og ånder for å gi barn trygghet og glede.

Hvorfor er forebyggende arbeid viktig for deg? -Jeg tror så inderlig på at alle får det bedre om vi tar godt vare på oss selv, alle rundt oss og alt vi er glad i.

Hvordan jobber du for å redusere skader og ulykker? -Jeg lærer barn og voksne alt jeg kan om hva man skal gjøre for å unngå branner og ulykker, enten det er når jeg besøker barnehager, gjennom musikk, show, barnebøker eller barne-TV. Og det kommer mer, så heng på.

Har du selv vært i en ulykke, som kunne vært forebygget? -En gang sklei jeg på et bananskall og ramlet rett på bamsebaken. Tenk så enkelt den ulykken kunne vært unngått! For det første: Den som spiste bananen, skulle ha kastet bananskallet i søppelet, i stedet for på bakken. Og for det andre: Jeg skulle ha sett meg for. Forebygging funker best når flere gjør det sammen!

660 000 mennesker trenger legebehandling som følge av en skade eller ulykker hvert år, det koster samfunnet over 200 milliarder kroner. Hva ville du prioritert hvis du fikk en stor sum penger til å forebygge skader og ulykker? -Hadde jeg fått bare én av de milliardene, skal jeg love det hadde blitt mye glad forebygging! Vi må satse på barna, så de blir trygge og sikkerhetsbevisste fra tidlig av. De skal også en gang bli voksne og gamle og medlem i en eller flere risikogrupper. Og så er jo barna gode ambassadører som videreformidler forebyggende budskaper til foreldre og besteforeldre. Vinn-vinn!

Hvordan er det å være et forbilde for så mange barn? -Jeg er sikker på at jeg har verdens viktigste og beste jobb!

Og hvordan kommuniserer du så godt med barn? -Det er ren og skjær brannbamsemagi. Takk til alle kolleger i brannvesenet og andre gode krefter som hjelper meg med å få ut budskapet!

Hva er ditt beste skadeforebyggingstips i hverdagen? -Jeg sier til meg selv hver kveld når jeg legger meg: I dag har jeg gjort minst to ting for å glede og ta vare på meg selv og andre, og det skal jeg i morgen også!

 

Brannbamsen Bjørnis

Bjørnis ble startet som et prosjekt av Trøndelag brann- og redningstjeneste, men er nå opprettet som en egen stiftelse. Prosjektet skal videreutvikles som kommunikasjonsplattform i tiltak rettet mot barn gjennom foreløpig tre hovedsatsingsområder:

  1. Bjørnis skal brukes som verktøy når brannvesenet møter barn i forbindelse med brann og andre ulykker
  2. Prosjektet skal tilby og videreutvikle det nasjonale undervisningsopplegget for barnehagebarn.
  3. Prosjektet skal bygge videre på Brannbamsen Bjørnis som brannvesenets positive promotør og barnas store helt.

Kilde: https://brannbamsen.no/

-Hvis jeg har reddet ett barn, er det verdt det!

Tekst og bilde. Til venstre sees et passbilde av Johan Lund. Til høyre står det skrevet: Månedens risikorydder - Johan Lund. Bakgrunnsfargen er mørkeblå. Skriften er hvit.

Johan Lund er en nestor innenfor skadeforebygging. Han har en doktorgrad i skaderegistrering, har ledet arbeidet for å forebygge barneulykker og vært daglig leder i Skafor. Han har selv nesten mistet synet på ett øye fordi...