Vannglede i Bærumskolene
Skolesjef Siv Herikstad ønsket velkommen og ga et personlig vitnebyrd om betydningen av sikkerhet ved vann. Hun mistet sin bror i drukning når hun var 10 år, og er nå opptatt av at alle barn som vokser opp i Bærum skal få mulighet til å bli trygge i vann, lære seg svømme og tenke sikkerhet.
Hun understreket at vannkompetanse må utvikles i et samarbeid mellom hjem og skole. Det burde være like naturlig for foreldre å være sammen med barna i vannet som å lese på sengekanten.
Vannkompetanse skal bygges med glede
Borgar Næss har arbeidet med svømmeundervisning i Verdal kommune i mange år. Han så behov for et verktøy som kunne sette flere lærere i stand til å jobbe med vannkompetanse. Med støtte fra bl. a. Innovasjon Norge ble appen Actioswim realisert.
-Lek i vann er naturlig. Vi voksne må bli flinkere til å bygge på barnas glede og nysgjerrighet. Små barn blir tryggere i vann hvis de får lov til å leke i fjæra. Øving gjør mester, sier Borgar Næss.
Appen med undervisningsfilmer er et nyttig hjelpemiddel for alle som skal undervise i svømmeopplæring, og alle foreldre som vil forene lek og læring. Her får man tilgang til en rekke filmer som konkret, enkelt og trinnvis tar opp basferdigheter, lek i vann, flyting, dykking, svømming etc. Appen er tilgjengelig for alle lærere i Bærum, men også for alle andre. Du finner den der du kjøper apper. Actioswim Pro finnes på flere språk og koster kr 99.
-Det er mye læring for pengene, mener Eva Vaagland i Skadeforebyggende forum.
«Etterpåkunnskap i forkant = kompetanse»
Egil Gjølme fra NTNU tok opp water competence og de krav som stilles i den nye læreplanen i kroppsøving. Fra høsten 2020 er det kompetansekrav allerede i 2. klasse, og det er spesifiserte krav gjennom hele grunnskolen, bl. a skal elevene kunne flyte i vannet, svømme på mage og rygg, lære seg å vurdere risiko og sikkerhet og øve på selvberging utendørs.
Etter formiddagens teoriøkter var det praktiske øvelser, kasting av redningsline, bruk av livbøye, søk etter person i vann m.m. Dette er ferdigheter de også skal formidle videre til egne elever.
Se til Bærum
Skafor håper at mange kommuner velger å gjøre som Bærum og legge til rette for å møte læreplanens nye krav. Bærum er et trygt lokalsamfunn og har lagt inn drukningsforebygging som et satsningsområde i kommunens trygghetsarbeid.
NRK Distriktsnyheter Oslo og Viken var på plass og laget reportasje fra dagen. Se innslaget.