Unngå skade - avlast helsevesenet

Liten gutt som fikler med en masse ledninger på et stuegulv.

Statistisk sett vil det daglig være 1600 mennesker som oppsøker legehjelp på grunn av en skade – det er 1600 pasienter som helsevesenet ikke trenger nå. Rydd risiko hjemme, unngå skade og avlast helsevesenet. 

De fleste ulykker skjer i hjemmet – og de aller fleste er mye hjemme om dagen. Det kan potensielt sett føre til flere ulykker. Vi lager mer mat, gjør mer husarbeid, rydder i garasjen, pusser opp, belaster det elektriske anlegget mer enn vanlig og står på stiger i finværet.  
 
Mange har også barn hjemme, og vi vet at de er mer utsatte for skader hjemme, enn på skolen og i barnehagen.
 
Skafor ønsker å bidra til dugnaden vi alle er med på om dagen, ved å motivere folk til å tenke sikkerhet i hjemmet. 
 

Fall er den vanligste hjemmeulykken

Barn faller fra høyder i alle aldre. Som helt små kan de falle fra stellebordet og når de er litt større klatrer de på møbler og faller derifra. Eldre barn skader seg på trampoline og sykkel.
 
Voksne faller fra stiger eller en midlertidig løsning mens de «bare» skal skifte en lyspære.
 
Med alderen får en dårligere balanse og dårligere syn – da kreves det mer for å holde seg på beina. God belysning er viktig, men det er også viktig å få hjelp til å skifte lyspærer eller batteri i røykvarsleren. 
 

Tenk på barna

Små barn er også ekstra utsatte for skåldingsskader. Varme drikker må holdes unna små, lekne hender, og vannkokeren bør stå lengst inne på kjøkkenbenken.
 
Barn putter mye rart i munnen. Giftige planter, hundemat, småting fra åpne søppelkurver og vaskemiddel i fargerike plastputer kan se fryktelig innbydende ut, men kan i verste fall føre til forgiftning eller kvelning. 
 
Og når vi er mer hjemme gjør vi mer husarbeid. Men ikke fall for fristelsen av å la vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin gå mens du sover eller ikke er tilstede. 
 

Engasjer familien

Sikkerhet er noe alle i familien kan hjelpe til med. Voksne bør være gode forbilder og lære bort trygge vaner. 
 
Kan dere invitere med besteforeldre eller venner via Skype, Facetime eller lignende? Og gjøre det til en liten konkurranse – hvem kan krysse av flest punkter? 
 
Sett av en liten stund til en sikkerhetssjekk og bli med på den store dugnaden. 
 

Skafors 10 tips til en tryggere hjemmetid:

  1. Komfyren er hjemmets største brannkilde. Tørrkoking er dessverre altfor vanlig. Installer en FG-godkjent komfyrvakt om du ikke har det. Dersom du allerede har en, vet du hvordan den fungerer?
  2. Vask filteret i kjøkkenvifta. Mye fett er både brannfarlig og kan redusere effekten av vifta.
  3. Sjekk at røykvarslerne fungerer. Bytt batterier om det trengs. Husk at det er lovpålagt med en i hver etasje, og at de skal kunne høres i alle rom. Brannvesenet anbefaler seriekoblede.
  4. Sjekk at brannslukningsapparatet er i orden. Snu det opp ned for å høre at pulveret sildrer, se til at sikkerhetssplinten sitter på plass og at pilen står i det grønne feltet.
  5. Hold gjerne en brannøvelse hjemme: Gå gjennom rømningsveier, sjekk at de er fri for hindringer og vær sikre på at alle i familien møtes på samme sted utenfor boligen.
  6. De fleste fall skjer hjemme. Har dere sklisikring under tepper og matter? Er det andre åpenbare snublefeller rundt omkring? Løse ledninger, høye terskler, dårlig belysning i trappa?
  7. Se til at medisiner, vaskemidler og annet giftig oppbevares slik at barn (og kjæledyr) ikke får tak i det.
  8. Sparkesykkel, sykkel og lignende transportmidler tas nok snart i bruk av mange, om de ikke allerede har kommet seg ut en tur. Se til at de fungerer som de skal, har nødvendig lys og refleks og at bremsene holder stand. Og sørg for at du har en hjelm som passer.
  9. Har du eventyrlystne småbarn hjemme? Eller barnebarn som kommer på besøk når koronakrisen er over? Pass på at stikkontakter er barnesikret, at hyller og kommoder er skrudd fast i veggen, at ingen kan klatre på et møbel og falle ut av vinduet og se til at trappegrinden er ordentlig festet.
  10. Vet du hva du skal gjøre hvis du ser noen falle om? Bruk tiden hjemme til å friske opp førstehjelpskunnskapene. Søk på nettet etter førstehjelpskurs eller se en film på youtube. 
 
Dersom de ti punktene over ikke var nok, deler vi enda flere råd på www.risikorydding.no.
 
Følg oss gjerne på facebook.com/risikorydding for jevnlige tips.