Skiltsuksess i Arendal

«Se opp for mobilzombies»-skiltet vårt vekket oppmerksomhet og fungerte som en innledning til spennende samtaler under Arendalsuka. Mange ulykker skyldes manglende oppmerksomhet, og mange som var innom standen vår fortalte om egne erfaringer av uheldig mobilbruk.

Varselskilt med mobilzombie

Vi fikk høre om fall i trapper og på fortauskanter, folk som kræsjet med syklister, vegger og vinduer  - og mange nestenulykker i trafikken. En mann fortalte litt skamfullt at han med blikket limt fast i mobilen i sin lille motorbåt hadde kjørt rett inn i siden på en større seilbåt. Mange delte også bekymringer fra sommerens besøk på badestrender der foreldre var mer opptatt av å dele bilder enn å følge med på barnas lek i vannet.

Med blikket i mobilskjermen og hodetelefoner som skjermer for lyd blir man blind og døv for omverden. I USA viser statistikk en øking i trafikkskadde og flere ulykker med små barn de siste årene – en trend som sammenfaller med økt bruk av smarttelefoner.

Mobilzombier er en fare både for seg selv og andre. Og de fleste av oss er nok i zombie-modus fra tid til annen. Hvordan kan vi forebygge mobilzombie-ulykker? Skal vi bruke pisk eller gulrot? Hva kan vi lære fra andre land?

Vi vil følge opp temaet – og håper skiltet kan deles og brukes som en tankevekker og en påminnelse om at manglende oppmerksomhet kan være farlig både i trafikken, på badestranden, i båt, på jobben og hjemme i boligen.