Gode tips å hente i "Den trygge boligen" i Harstad

Harstad kommune har, etter inspirasjon fra Risikorydding, satt opp en pop-up leilighet som rom for rom viser hvordan man kan få det litt tryggere hjemme. 

Briller på en informasjonsskilt

Leiligheten er inndelt i kjøkken, stue, bad, gang og soverom og viser enkle grep man kan ta for å forebygge både brann og fall. I tillegg er det vist frem en rekke hjelpemidler som gjør hverdagen mye enklere, både velferdsteknologi og helt alminnelige gjenstander. Veggene er også dekket med nyttige tips, og noen steder er det satt frem åpenbare "feller" som viser hva man ikke bør gjøre. 

Elin Storsletten er primus motor for pop-up leiligheten og jobber som koordinator for Trygge lokalsamfunn i Harstad kommune. Hun fikk se "Den trygge boligen" på Haugerud senter i Oslo i fjor og ble umiddelbart inspirert. - Jeg tenkte med en gang at dette må vi få til i Harstad også, og Folkehelseuka viste seg å bli den perfekte anledningen. 

 

Morsomt å jobbe med

- Vi har samarbeidet godt på tvers av avdelinger i kommunen for å få dette til, forteller Elin. Ingeborg Skjervum er daglig leder på Sama Kafe og aktivitetssenter og stilte gladelig et av sine større rom til disposisjon. 

Aktivitetssenteret på Sama er et gratis tilbud for alders-, uføre- og førtidspensjonister, og skal være et lokalt samlingspunkt med fokus på folkehelse, aktivitet og livskvalitet. Her kommer det svært mange som er i målgruppen.

Elin og Ingeborg har vært rundt i kommunen og fått låne møbler og annet utstyr, tatt med noe hjemmefra og funnet noe gratis på Finn.no. De har brukt svært lite penger på leiligheten og synes det har vært morsomt å jobbe med noe litt utenom det vanlige. Elin kan varmt anbefale andre kommuner å gjøre noe lignende. - Man blir kjent på tvers av enhetene.

Gode tilbakemeldinger

På den offisielle åpningen kom det over 60 personer, og dagen etter var det over 100 besøkende i leiligheten. -Tilbakemeldingene fra de som titter innom er at de har fått nyttig informasjon og gode, konkrete tips, forteller Elin stolt.  

 

NRK Nordnytt var innom og lagde en fin reportasje som viser mer av innholdet i leiligheten. 

 

"Den trygge boligen" var åpen fra 3. - 7. september på Sama Kafe og aktivitetssenter i Harstad kommune.